Černá v interiéru

18.02.2014 14:44

 Také se rádi oblékáte do černé? Nebojte se ji vnést i do svého bytu. Černá mu dodá patřičný šmrnc, ale jen pokud s ní budete zacházet opatrně. Jak se bude vyjímat třeba v kuchyni nebo v ložnici?

Nechceme vás nabádat k tomu, abyste svůj byt vymalovali kompletně na tmavo, ale na některých místech umí černý nábytek nebo doplňky dělat zázraky. Nevěříte? Černá je symbolem elegance a luxusu v interiéru!

 

Černá v obývacím pokoji

Ústředním bodem každého obýváku je sedací souprava. Zvolíte-li pohovku s černým potahem, snažte se její blízké okolí ladit do světlých tónů, aby vznikl barevný kontrast a neudělali jste z nejdůležitější místnosti v bytě tmavou kobku.

Opačně postupujte v případě, že si vyhlédnete tapetu s černým podkladem nebo vzorem. Skvěle před ní bude vypadat jen světlý, nejlépe bílý nábytek. Jedině tehdy vynikne jak tapeta, tak pohovka nebo komoda.

„Černá je letitou klasikou, jen si člověk musí dávat pozor na to, aby se například z oblíbené kombinace černé a bílé nestal nevkusný a laciný interiér. Pamatujte, méně znamená více, a obzvlášť u černobílé,“ říká Jan Vávra ze studia V-Dekor.

Pokud se bojíte aplikovat temnou černou na velké kusy nábytku, zkuste to nejdřív s doplňky. Sladíte-li všechny textilie v pokoji do tmavých tónů, můžete tím docílit dojmu tajuplnosti a mystiky. Černá totiž tuhle vlastnost má. K tomu později přidejte elegantní a zároveň moderní černý lustr ze skla či plastu, a výsledek vás nadchne.

 

Černá v kuchyni

„Elegantní černé vestavné spotřebiče spolu s puristickým tmavým nábytkem upoutají nadčasovou elegancí,“ říká Ján Živný za značku Bauknecht.

Ano, právě černé kuchyňské spotřebiče se v tuto chvíli dostávají na výsluní. V tomto ohledu jde pryč zastaralá bílá, barva nerezu je na ústupu a černá ve vysokém lesku i matu je na tahu. Takto zabarvené vestavné trouby, mikrovlnky a chladničky budou skvěle vypadat v jakékoli kuchyni, ať už bude laděna do moderního high-tech stylu nebo romantického venkovského designu.

Do velkých otevřených prostor s dostatkem denního světla můžete do černé zahalit i celou kuchyňskou linku. Nejčastěji se nabízí provedení ve vysokém lesku, které je na pohled velice efektní, s údržbou je to ale trochu náročnější. Takové plochy je potřeba pravidelně leštit a dbát na to, aby se zbytečně „neosahávaly“.

 

Černá v ložnici

Zde by měla být černá jen takzvaně akcentní barvou, která může být použita jen na částech stěn, čalounění, textilu nebo doplňcích. Jako hlavní barvu zvolte jakoukoli jinou, v jejíž společnosti se cítíte uvolněně a klidně, jen tak budete dobře spát (tipy na krásné povlečení najdete zde). Ideálním společníkem černé je v tomto ohledu třeba fialová nebo modrá.

 

Černá v koupelně

Tady je využití jakýchkoli tmavých odstínů dost omezené. Záleží na velikosti a hlavně prosvětlení prostoru. Velké plochy černých obkladaček rozhodně neaplikujte do malé panelákové koupelny bez oken, to si mohou dovolit jen majitelé rozlehlejších místností.

Ale i malý prostor mohou tmavé a lesklé obkladačky ozvláštnit, použijete-li je jen jako dekorační prvek… například v pásech podél vany či sprchového koutu, nebo s nimi jen vymezíte prostor sprchy. A i zde platí, že finální styl a náladu dotvoří doplňky. Tak proč místo klasické bílé nebo modré nezvolit černé kalíšky, ručníky a osušky?

 

© 2011 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode