Zelená u nás doma

25.05.2013 13:54

ZELENÁ BARVA V BYTĚ: KDE VŠUDE JI MŮŽETE MÍT?

  Přestože každý z nás má v oblibě jiné barvy, zelenou mají rádi mnozí. Připomíná přírodu a současně uklidňuje. Kde všude ji doma můžete mít?

  V moderně zařízených domácnostech se více sází na jasné, živé odstíny zelené barvy, v klasicky pojatých a rustikálních interiérech přichází ke slovu spíše olivová a tmavě zelené tóny. Co je zajímavé? Zelenou snese mnoho lidí, i ti, kteří se jinak bojí používat výrazné barvy, jako je například červená.

  „Trvanlivější a na pořízení finančně náročnější věci by měly být v neutrálních odstínech, kdežto výrazné barvy se používají hlavně na doplňky. To znamená, že byste měli mít například pohovku nebo kuchyňskou linku raději v neutrální hnědé, šedé nebo bílé a poutavější barvu uplatnili třeba na polštářích nebo na vzorech. Zelený ovšem může být i koberec, čalounění židlí nebo menší doplňky, například vázy či květináče,“ 

  Viděli jste v obchodě zelenou linku nebo zelenou sedačku, a byli jste nadšení? Zabrzděte se v rozletu. Velké interiérové kusy si pořizujete na mnoho let. Co když vás tahle varianta zanedlouho omrzí? Proto se zelená častěji volí jako barva doplňková na část nábytku nebo na vyměnitelné díly, včetně obkladu u kuchyňské linky.

  Trendem je například fólie zelená máta v kombinaci s dřevodekorem švestka, použité na kuchyňských dvířkách,“ Aktuální jsou také přírodní motivy, mezi nimiž se to zelenou jen hemží. Kdyby se vám design dvířek omrzel, vyměníte je a korpus zůstane zachovaný.

  Přestože se zelená více používá v odpočinkových prostorách, prakticky ji můžete mít všude. V kuchyni, pracovně, ložnici, dětském pokoji… A protože ji vnímáme jako barvu čistoty, dává se i do koupelen, zde však převážně ve světlých jarních tónech. Pak se netřeba bát ani větších ploch, protože platí, že množství zelené se volí podle intenzity.

  Světlou můžete vymalovat celou stěnu nebo i více stěn, a pokud jde o výrazný odstín, podtrhněte jím některou část stěny (například za televizorem), nebo ho použijte na koberec a podobně. A v nabídce interiérových doplňků? Častěji jsou k vidění jasné až jedovaté odstíny, někdy lehce „šmrncnuté“ do žluté nebo kari. Naopak v segmentu domácích spotřebičů se setkáte s jasnými i temnějšími tóny zelené.

  Zelená je téměř univerzální barva. „Obecně se k ní nejvíce hodí buď zmiňované univerzální barvy, nebo žlutá a oranžová. Pokud byste třeba chtěli červenou zeď a zelený nábytek, už by to byl úlet, ale proč ne; extravaganci se meze nekladou,“

  A spojení s modrou? Na pohled vypadá modro-zelený interiér zajímavě, ale i tady platí, že se kombinace těchto barev použitá na větších plochách může brzy omrzet. Naopak menší bytové textilie, interiérové doplňky nebo pár kousků nádobí tolik nebijí do očí, a přesto dokážou osvěžit interiér. A kdo ví, třeba pak u vás doma zůstanou napořád... 

© 2011 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si web zdarma!Webnode